Triboron: een vervanger voor tweetaktolie

Een raar geluid? Knarsende tandwielen? Vraag hier om hulp !
Plaats reactie
Gebruikersavatar
ruton
moderator
Berichten: 4204
Lid geworden op: 12 nov 2010, 18:01
Locatie: Westelijke Mijnstreek

Triboron: een vervanger voor tweetaktolie

Bericht door ruton » 04 dec 2018, 21:38

Zie ook: Op 19 september 2018 organiseerde de FEHAC Academy een seminar “Schone Toekomst voor Mobiel Erfgoed door andere brandstof binnen handbereik”.
Waaronder twee filmpjes waarin Sjoerd van der Zee van Future2green (opgericht in februari 2018) uitleg geeft over zijn handel: Triboron, een vervanger voor tweetaktolie.
Dat kost €30,- per halve liter, en het heeft een mengverhouding van 1:100. Hij rekent even voor dat je tot 17% brandstof bespaart, maar gaat wel uit van een vergelijk met dure castrololie.

Video lezing Triboron (20 minuten)


interview van 5 minuten
Sjoerd van der Zee van Future2Green vertelt over Triboron. Dit is een alternatief voor 2-takt olie. Triboron is een technologie en geen smeermiddel. Het geeft een tribofilm op een metalen-oppervlakte waardoor de emissie met 50% afneemt. In de motor levert minder emissie en stinkt niet.
Het spul geeft een schonere verbranding, geen oliestank voor erachter rijdend verkeer, wat zeker bij toertochten wel zo sociaal is etc.

Op een publieksvraag over het effect op rubbers kon hij (in elk geval in dit stadium) nog geen antwoord geven.


Op het brandstofevenement was ook aandacht voor Ecomaxx, een alternatieve ethanolvrije brandstof, die niet veroudert en prima met gewone benzine mengbaar is.
Maar met €3,65 per liter 1:40 tweetaktmix is dat meer iets voor de winterstalling.

Gebruikersavatar
Trabantenaar
Berichten: 1532
Lid geworden op: 13 jul 2011, 22:45
Locatie: Echt
Contacteer:

Re: Triboron: een vervanger voor tweetaktolie

Bericht door Trabantenaar » 04 dec 2018, 22:28

Wat meer info:
https://www.zundappveteranenclub.nl/triboron/

Overigens doet het me denken aan PTFE. Oftewel een vloeibare laag teflon, waar je bijvoorbeeld schroefdraad relatief gangbaar mee kan houden.
Ik denk echter dat het geen goed idee is om vrijwel olieloos te gaan draaien.

Maar ik zou het voor de gein wel eens willen proberen met een blok die net buiten de tolerantiewaardes valt. Hoe lang die het nog uithoud als je hem met dit spul smeert.
Dubbel zo taktisch...

Mijn andere hobby: http://www.pobresh.com

Gebruikersavatar
eeuwige_student
moderator
Berichten: 4137
Lid geworden op: 18 nov 2010, 13:23
Locatie: Herten
Contacteer:

Re: Triboron: een vervanger voor tweetaktolie

Bericht door eeuwige_student » 29 mei 2019, 13:12

Hoe staat het met de triboron-test?

Gebruikersavatar
ruton
moderator
Berichten: 4204
Lid geworden op: 12 nov 2010, 18:01
Locatie: Westelijke Mijnstreek

Re: Triboron: een vervanger voor tweetaktolie

Bericht door ruton » 29 mei 2019, 13:45

Thijs kreeg een tijdje terug met 7 L oliesmering in de tank 10L triboronsmering erbij, maar ik heb de (doorgaans geplombeerde) LGS en de stationairschroef boven de vlotterkamer ook wat magerder gezet. Het in de praktijk afstellen van die 28H1-1 heeft in de winter wat stil gelegen. Dus eigenlijk is dat een vervalst resultaat.

Aaf is bij de start en zware belasting (zoals op de autobaan een berg omhoog) nogal een roker. Ze heeft afgelopen zondag met 8 Liter oliesmering in de tank 15 Liter Triboronsmering erbij gekregen. Maandagavond ermee naar Genk op en neer en eenmaal de Maas over toch maar even die linkerbaan opgezocht omdat die vrachtwagens voor me een rotsnelheid hadden. Daarbij heeft de naald zelfs even de 120 aangetikt, en als dat niet genoeg was, hield de pluim achter me de bumperklevers wel op een afstand. Maar op gegeven moment vond die pluim het ook wel welletjes. Terug was het te donker om een pluim te zien en te rustig voor bumperklevers...

Ik zal er nog wat meer mee moeten rijden; het etiket vermeldt ook dat je zeker twee tankbeurten verder pas optimaal resultaat begint te krijgen.

Gebruikersavatar
ruton
moderator
Berichten: 4204
Lid geworden op: 12 nov 2010, 18:01
Locatie: Westelijke Mijnstreek

Re: Triboron: een vervanger voor tweetaktolie

Bericht door ruton » 10 jun 2019, 12:54

Aaf heeft een nieuwe voordemper, de vorige (nog een echte IFA met een grote verwarmingsuitgang) ziet er in de buis schoon uit, het laatste dat daarmee gereden is, was 2 x 25km autobaan. Maar nu heb ik echt de garantie dat er geen oude aankoek in de voordemper zit.

Bij een ritje naar de TCN-camping vond de achterligger de auto op de terugweg nog minder ruiken dan op de heenweg, dus de nieuwigheid is er ook alweer vanaf...

Ik wilde vorige week nog Triboron bijkopen, maar als die winkel telkens dicht is als ik 'm nodig heb, is de keuze voor internet snel gemaakt. En daar vond ik een Nederlandse* winkel die voor de Zweedse prijs levert.
23 euro of de gangbare 30 euro voor een 0,5L, dan heb je met het eerste flesje de verzendkosten er alweer uit.

*JMPB zit in meerdere landen.

Plaats reactie