Dynamo kaput

Werken je lampjes niet meer? Doet je ruitenwisser het niet? Vraag hier hulp !
Gebruikersavatar
jshuiting
Berichten: 171
Lid geworden op: 06 dec 2015, 17:09
Locatie: Sellingen

Dynamo kaput

Bericht door jshuiting » 01 nov 2016, 18:27

Hallo

Ik ben mijn dynamo aan het reviseren, maar nu kwam ik een banaanvormig printplaatje tegen waarvan ik niet goed weet wat het doet.
Er zitten 4 contacten aan voor w u v, en voor de D+ , onderdeel nr 42.4-412/1

Er zitten drie zwarte weerstand achtige apendages aan met een -----l- symbool erachter, en er staat 360A op.

Wat ik nou graag wou weten is wat deze zwarte potjes zijn, weerstanden, (zener)diodes of iets geheel anders.

Edit : plaatje.
Afbeelding
Viertakt sind zwei zu viel!

Gebruikersavatar
rondjerijder
Berichten: 346
Lid geworden op: 29 apr 2016, 18:38
Locatie: Groninger Veenkoloniën

Re: Dynamo kaput

Bericht door rondjerijder » 01 nov 2016, 18:51

Dit zijn diodes

Gebruikersavatar
jshuiting
Berichten: 171
Lid geworden op: 06 dec 2015, 17:09
Locatie: Sellingen

Re: Dynamo kaput

Bericht door jshuiting » 01 nov 2016, 19:24

Bedankt, zal ik daar even op verder gaan zoeken! :)

Kom uit op een SY360 diode, hier zijn vervolgens nog weer meer varianten van, 360/1 360/2 etc etc
En zelfs die zijn verouderd, alleen nog maar NOS partijen op ebay.

Komen de SB360's in de buurt, en zo ja welke type zou ik daarvan kunnen monteren?
Viertakt sind zwei zu viel!

Gebruikersavatar
rondjerijder
Berichten: 346
Lid geworden op: 29 apr 2016, 18:38
Locatie: Groninger Veenkoloniën

Re: Dynamo kaput

Bericht door rondjerijder » 04 nov 2016, 15:39

Tja, daar vraag je weer wat............ :?
Wat ik weet van diodes en dat is niet veel hoor, hangt het af van de Ampere's die je erdoor wilt hebben.
Wil je het e.e.a zelf uitvogelen dan is dit https://www.sos.sk/pdf/SMD_Catalog.pdf een hulpmiddel. :mrgreen:
Mocht je er al uit zijn wil ik het ook graag horen omdat ik mij één dezer dagen [kan ook weken worden] in het dynamo reviseren wil bekwamen.

Gebruikersavatar
Trabantenaar
Technisch Beheerder
Berichten: 1657
Lid geworden op: 13 jul 2011, 22:45
Locatie: Echt
Contacteer:

Re: Dynamo kaput

Bericht door Trabantenaar » 04 nov 2016, 19:05

soldeer er 1 los, dan kun je het volledige nummer zien.
Diodes laten de spanning maar in 1 richting door. Ze hebben daar echter wel een limiet in. Daarbij is er ook een beetje voltage dat ze gebruiken (meestal 1 volt) En een voltage waarop ze schakelen (das meestal diezelfde volt)
In de regel gaan ze niet kapot. Maar bij interne kortsluiting of enorme piekspanningen kan dat wel voorkomen.

Ik zou zeggen als ze niet kapot zijn (niet heel moeilijk te testen) gewoon laten zitten.
Dubbel zo taktisch...

Mijn andere hobby: http://www.pobresh.com

Gebruikersavatar
rondjerijder
Berichten: 346
Lid geworden op: 29 apr 2016, 18:38
Locatie: Groninger Veenkoloniën

Re: Dynamo kaput

Bericht door rondjerijder » 04 nov 2016, 20:54

Wat zijn de afmetingen van de koolborstels eigenlijk ?

Gebruikersavatar
ruton
moderator
Berichten: 4376
Lid geworden op: 12 nov 2010, 18:01
Locatie: Westelijke Mijnstreek

Re: Dynamo kaput

Bericht door ruton » 04 nov 2016, 22:03


Gebruikersavatar
rondjerijder
Berichten: 346
Lid geworden op: 29 apr 2016, 18:38
Locatie: Groninger Veenkoloniën

Re: Dynamo kaput

Bericht door rondjerijder » 05 nov 2016, 17:44

ruton schreef:Meet maar na, ze zijn allemaal nieuw
Ik heb zo het idee dat deze borstels voor een nieuwerwetse 12 Volt alternator zijn. :?

Gebruikersavatar
ruton
moderator
Berichten: 4376
Lid geworden op: 12 nov 2010, 18:01
Locatie: Westelijke Mijnstreek

Re: Dynamo kaput

Bericht door ruton » 05 nov 2016, 17:55

Die zijn inderdaad voor de DLM (DrehstromLiMa).
Ik heb even de explosietekening voor de GLM (GleichstromLiMa) bekeken en kon het onderdeel van de foto niet zo snel op de tekening terugvinden. Dus ging ik er maar van uit dat het voor een DLM was. Temeer omdat mij als bouwjaar van de auto 1985 bijstond, en die hebben een 12V DLM.

Gebruikersavatar
rondjerijder
Berichten: 346
Lid geworden op: 29 apr 2016, 18:38
Locatie: Groninger Veenkoloniën

Re: Dynamo kaput

Bericht door rondjerijder » 05 nov 2016, 18:31

Hij is van november 1982 en heeft z'n originele 6 Volt installatie nog, weliswaar met een nieuwe 6 Volt accu.
Gisteren is hij 34 geworden, op papier wel te verstaan.

Plaats reactie