Soms toch geen verkeersboete?

Hoe moet je nu een Trabant invoeren? Problemen met APK keuring? Vraag het hier !
Gebruikersavatar
ruton
Moderator
Berichten: 5595
Lid geworden op: 12 nov 2010, 18:01
Locatie: Westelijke Mijnstreek

Soms toch geen verkeersboete?

Bericht door ruton »

Dit kan interessant worden:
https://www.knac.nl/verkeersboetes-mogelijk-ongeldig/
29 januari 2019

In sommige gevallen zijn boetes die worden gegeven voor het negeren van een verkeersteken mogelijk ongeldig. Indien een bord of verkeersteken wordt geplaatst zonder dat daar een verkeersbesluit aan is voorafgegaan, is een boete ongeldig zo blijkt uit een uitspraak van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, nadat iemand een parkeerboete aanvocht, zo meldt de Telegraaf.

„In dit geval geldt ’geen verbod zonder besluit’ en daar ging het gerechtshof in mee. Het hof oordeelde dat de betrokkene wel degelijk een ’gedraging’ had verricht in strijd met een parkeerverbod”, zegt verkeersjurist Herbert Korbee. Maar het hof stelde ook dat een boete achterwege moest blijven. “Anders gezegd: de man was weliswaar wel strafbaar, maar mag geen straf krijgen. En dat heeft verstrekkende gevolgen, want het is voor het eerst dat deze combinatie wordt gemaakt.”

Het gevolg van deze uitspraak is dat handhavers volledige zekerheid zullen willen hebben voordat ze een bon uitschrijven. “Dat is nog niet zo eenvoudig, omdat vooral oudere verkeersbesluiten niet altijd goed zijn gearchiveerd. Ze moeten echter wel zijn gepubliceerd om rechtskracht te krijgen. Tegenwoordig kunnen verkeersbesluiten worden teruggevonden op officiëlebekendmakingen.nl. Het is echter de vraag of alle verkeersbesluiten daarin terug te vinden zijn.” Een verkeersbesluit is nodig bij verkeersborden voor onder meer snelheid, voorrang, rijrichting, en parkeren, maar ook voor belijning, haaientanden, doorgetrokken styreen en zebrapaden.

Het Openbaar Ministerie beraadt zich nog op eventueel te nemen stappen. „Gebaseerd op de ervaringen van Parket CVOM komt het zeer zelden voor dat een verkeersbesluit er niet is of niet correct is genomen. Daarnaast zijn wij van mening dat een verkeersdeelnemer zich altijd aan de verkeerstekens moet houden, aangezien dat de verkeersveiligheid ten goede komt.”
Plaats reactie